Vegansk pålegg – røkt gulrot

Ultimat påleggsinspirasjon til neste veganske buffet! Røkt gulrot kan brukes som pålegg på smørbrød, eller i stedet for laks i lefseruller. Serveres gjerne med en vegansk kremost, dill og rødløk.

Oppskrift levert av Veganeren

 
Jeg testet ut «røkt gulrot-laks» på en kompis som ikke er veganer, og han elsket det, så om noen tror det kun er mine veganer-smaksløker som lurer meg så kan jeg i hvert fall bekrefte at det er det ikke!
— Cathrine fra Veganeren
Foto: Veganeren.com

Foto: Veganeren.com

Ingredienser

Gir nok til 8-10 brødskiver

3 stk store gulrøtter
3 ss soyasaus
1-2 ts liquid smoke (smak til, det er ganske heavy saker, fås på Meny og Mega)
1 stor ss kelp-pulver (1 knust nori-ark om du ikke har kelp)
Frisk eller tørket dill om ønskelig legges på ved servering.

Slik gjør du

Sett ovnen på 200 grader. Kle en brødform med sølvfolie, bruk et stort stykke og la det være et stykke folie igjen på hver side av formen så du kan pakke gulrøttene godt inn. De skal dampes, ellers kan de bli tørre.

Riv tynne strimler av gulrøttene med en mandolin eller ostehøvel. Legg dem i en bolle og ha over resten av ingrediensene (unntatt dill). Bland ingrediensene godt sammen og legg blandingen over i en brødform.

Brett over folien og se til at blandingen er pakket godt inn. Stekes i ca. 20-30 minutter, eller til gulrøttene er nesten helt myke, pass på å ta de ut når de fortsatt har bittelitt tyggemotstand. De blir mykere etter en dag i kjøleskap.

La blandingen avkjøles, og server på godt brød med dill over. Holder ca. en uke i kjøleskap.

Tips

  • Hva er nori? Nori er en spiselig tangart fra Japan. Den har en karakteristisk og sterk smak, og er dessuten den de bruker i sushi maki rolls. Dette gir den sjøaktige fiskesmaken.

  • Ikke bruk for mye kelp eller nori. Dette kan gi gulrøttene en litt gråaktig smak, som ikke ser så delikat ut.

  • Bruk store flak av nori. Legg store flak nori i marinaden og la den bli med gulrøttene i ovnen under steking. Fjern så nori fra blandingen og rør godt. Da får du smaken, uten at gulrøttenes misfarges i særlig grad.

Nyttige produkter