Nytt takeaway-konsept på Vulkan

Da Oslo stengte ned i mars 2020, tok bestevenninnene Frøya og Kristine et valg de færreste kunne skjønne på det tidspunktet; de sa opp de trygge jobbene sine, gikk for gründerdrømmen og skapte take away-konseptet Smiz.

A7R07694.jpg
 

Hva er Smiz?

Smiz er et take away-konsept, der rettene er utviklet med tanke på at de skal bli levert. Gründerne bak, Kristine og Frøya, hadde ingen erfaring fra matbransjen selv, men hadde mange ganger benyttet seg av matleveringstjenester som Foodora og Wolt, og opplevd at mat som skulle være varm og fresh har blitt kald og «zoggy».

– Når man lager mat som kun skal fraktes, er det lettere å gjøre kloke valg med tanke på hvordan man tilbereder den. Det samme gjelder emballasjen, forteller Frøya.

Smiz produserer rettene sine på industrikjøkken og kantiner på tre lokasjoner i Oslo. Her leier de seg inn i tidsrom hvor storkjøkkenet ellers står tomt, og lager mat som leveres av Wolt og Foodora til de som bestiller. Dette gir dem kostnadsbesparelser og fordeler i form av at de verken trenger å eie eller leie lokaler på fulltid.

– Vi er tre gründere og matelskere som har brukt det litt rare fjoråret på å lage feelgood matkonsepter skreddersydd for levering, sier de.

Frøya og Kristine.jpg

Med takeaway only kan man tenke at corona har spilt en rolle i idéutviklingen. Hvordan vil du si corona har påvirket alt fra ide til oppstart?

Corona-pandemien har helt klart spilt en stor rolle i idéutviklingen. Tomme industrikjøkken og bedriftskantiner i Oslo under corona satte bestevenninnene på tanken om å skape en «digital mathall», også kjent som «ghost kitchen».

«Ghost kitchen» skal visstnok være en trend både i USA og Asia i følge jentene. Ideen er at man leier seg inn hos kantiner og industrikjøkken som uansett – corona eller ikke – står tomme store deler av dagen. Her lager man mat som er skapt for levering.

Les også: 10 tips til deg som vil starte en bærekraftig bedrift

Store forkjempere for plantebasert mat

Smiz har en variert meny bestående av bowls, poké og tacos, med plantebaserte varianter i alle kategorier. Den ene bowlen og den plantebaserte taco-retten er utviklet i samarbeid med NATURLI’.

– Om man vil ha en positiv innvirkning på miljøet er det få ting som er bedre enn å spise plantebasert. Vi vil vise folk at plantebasert kan være minst like godt som kjøtt! Vår nye plantebaserte bowl vi har laget i samarbeid med NATURLI´ er vår nye favoritt-rett på menyen, forteller Frøya Hetzel.

A7R07688.jpg

Åpningsdagen = suksess

Smiz åpnet den 22. april sin aller første pickup-lokasjon på Vulkan. Her har de for første gang benyttet seg av en annen kategori av «underbrukte» kjøkken, de samarbeider nemlig med et hotell.

– På åpningsdagen av pick-up lokasjonen vår på Vulkan hadde vi over hundre besøkende i tillegg til salg gjennom Wolt og Foodora, forteller de.

Oppfordrer til å satse på drømmen

Da vi spør dem om de har noen tips til andre som ønsker å satse og starte noe eget, er det ingen tvil om at Frøya har hatt en uredd tilnærming til det hele:

– Ikke tenk at du skal ha svaret på alt fra start, bare start et sted og iterer iterer iterer! Hva er det verste som kan skje om det ikke skulle gå? Det verste er ikke så ille er det jeg alltid har tenkt!

Innovasjon Norge har bidratt med oppstartslån, og jentene har også fått innvilget «dagpenger under etablering» fra NAV. Norge har med andre ord gode løsninger for de som ønsker å starte for seg selv, og sjansen for å havne i store problemer om man ikke lykkes er egentlig svært liten.