Dette er vinnerne av Matprisen 2021

Matprisen 2021 ble i år arrangert for åttende gang. Prisene i seg selv var ikke glasskuler eller gullforgylte krukker, men noe mye kulere og mer bærekraftig. Her er vinnerne!

 

Matprisen løfter fram og hedrer bønder, kokker og mennesker som bryr seg om bærekraftige måltider.

I arrangementets ånd var den røde løperen byttet ut med grønn løper i ekte gress, og premiene selv var planter med røtter som vinnerne selv kan ta med hjem og plante. På menyen stod det vegetarisk fra Funky Fresh Foods.

Initiativet ble startet i 2014 av Debio, som kontrollerer økologisk produksjon på vegne av Mattilsynet.

Matprisen samler hele næringskjeden i matbransjen med utgangspunkt i tematikker knyttet til bærekraft og økologi, og ønsker å hedre enkeltmennesker og virksomheter som bryr seg. Mennesker som setter økologi og bærekraft i fokus, og som bidrar til at det serveres flere bærekraftige måltider.

Dette gjør vi fordi måten vi produserer maten vår på, og det vi spiser, kan være nøkkelen til å møte klimautfordringene i vår tid. Vår matproduksjon må endres for å minske ressursbruken, og for å ta vare på det viktige jordlivet og sikre lokale kretsløp.
— Matprisen

Bærekraftige måltider er laget fra bunnen med fokus på grønnsaker, belgvekster og korn. De er sesongbaserte, basert på bevisste valg av kjøtt og sjømat med fokus på å redusere matsvinn og laget på økologiske råvarer.

Juryen på Matprisen er en bredt sammensatt gruppe med ulike kompetanser og tyngder innen matpaletten i Norge. Dette er vinnerne de har kåret:


Vinnere
Matprisen 2021

Matprisen 2021

? Vinner Ille Brød

De siste årene har Ille brød revolusjonert nordmenns forhold til vårt daglige brød. Det lille bakeriet i Oslo representerer en dyp håndverkstradisjon hvor råvarene er enkle, men resultatet slett ikke er ille, faktisk er det svimlende godt. De har fremhevet betydningen av å velge økologisk steinmalt mel, gjerne av gamle kornslag, når de baker sine smakfulle surdeigsbrød. Formidling har alltid vært en viktig del av arbeidet, og gjennom koronatiden har kokeboka deres fått en fornyet aktualitet ved å vise at alle kan ta del i håndverkskunstene. 

Årets kjøkken 2021

? Vinner Breddos Tacos

Med Breddos Tacos har ikke gründer Nud Duhdia bare satt en ny standard for hva taco kan være i Norge, han har også brakt en helt ny filosofi inn i den kjappe lunsj- og take away-maten. Breddos Tacos byr på alt annet enn fine dining, men tilnærmingen til råvarene må man til stjernerestaurantene for å finne maken til. Maten lages fra bunnen av og er autentisk mexicansk. Råvarene kjøper de direkte fra bonde eller produsent, med kompromissløse krav om god dyrevelferd.

Årets produsent 2021

? Vinner Gunnar Klo – bærekraftig sjømatnæring

Fiskeindustribedriften Gunnar Klo er ikke bare en som nøyer seg med å få kloa i fisken, men har gjennom flere år jobbet for å bli en av Norges mest bærekraftige sjømataktører. Fisken de produserer er av fersk og høy kvalitet og blir levert av kystflåten, i hovedsak fra linebåter, juksabåter og snurrevadbåter. Gunnar Klo er både sertifisert etter strenge merkeordningskrav for sin produksjon av torsk og hyse og de samarbeider aktivt med FoU-miljøer for å produsere stadig mer bærekraftig, enten det gjelder reduksjon av matsvinn, mer miljøvennlig emballasje eller kortreist fôr for oppdrettsfisk. Det er håp i hengende snøre med aktører som Gunnar Klo.

Barne- og ungdomsprisen 2021

? Vinner Viken Fylkeskommune

Omlag 60 % av elevene i Norge har ikke tilgang på faglært kompetanse i helse og ernæring. I Viken fylkeskommune har man valgt å gjøre noe med dette, og tatt store politiske og administrative grep for å bringe sunne, bærekraftige måltider inn i skolene, i det som er en av de største satsningene av sitt slag noensinne i Norge. Med dette som grunnlag har fylket vedtatt at 30 % av maten som serveres ved offentlige kantiner i fylket skal være økologisk. Viken fylkeskommune ønsker å skape en ny standard for offentlig måltidstilbud som forener folkehelse- og bærekrafthensyn, og løfte skolekantina som en viktig pedagogisk arena.  Omtrent som det heter i fylkeskommunens slagord: «Viken viser vei i vellinga»!

Årets formidler 2021

? Vinner Hanne-Lene Dahlgren

Hanne-Lene Dahlgren er vegetarentusiast og en av Norges bestselgende kokebokforfattere. Å spise mindre (og bedre) kjøtt er blant de viktigste klimatiltakene du kan gjøre i hverdagen, og bare 1 av 5 nordmenn får i seg nok frukt og grønt. Dahlgren er en av dem som ønsker å ta tak i dette. Via tv-program, kokebøker og egne kanaler tilbyr hun lekre oppskrifter, gode hverdagstips og er en aktiv deltaker i det offentlige ordskiftet rundt bærekraftig kosthold. Hun er en modig stemme i klima- og kostholdsdebatten, men bidrar også til å senke terskelen for et mer plantebasert kosthold, for alt fra matelskere til småbarnsfamilier.

Årets storkjøkken 2021

? Vinner Sundvolden Hotel

Sundvolden Hotel har jobbet med bærekraft i mange år, ja, faktisk så lenge at de alle de ansatte har god forståelse for at arbeidet deres også handler om miljø og dyrevelferd. Hotellet har vært med i KuttMatsvinn2020-prosjektet og var tidlig ute med å kutte matsvinn. De er noe så utypisk som å være åpne og ærlige med ansatte og gjester om hvor mye de kastet dagen før, og kjøkkensjefen inviterer gjerne konkurrenter til kjøkkenet for å dele erfaringer på området.

Debio-prisen 2021

? Vinner De Haes Gartneri

De Haes gartneri var Norges første heløkologiske gartneri og et verdifullt bidrag til den økologiske familien fra starten av. I tillegg til å ha en stor og mangfoldig produksjon av grønnsaker og blomster, driver de i dag også med prosjektering og utvikling av nye hager, samt utstrakt kursvirksomhet innen økologisk dyrking. De er en ressurs for økologiske dyrkere over hele landet i et marked som har vært preget av mangel på økologiske oppalsplanter og frø. Gartneriet har vært morplante for mange økologiske avleggere rundt om i landet. Med en solid vekst å vise til er de en inspirasjon for andre, og en stabiliserende faktor for et marked i vekst. Økologisk dyrking i Norge hadde ikke vært der det er i dag uten De Haes Gartneri.

Gratulerer så mye til alle vinnere!