Vår i butikkhyllene & vegansk bofellesskap

Våren har ikke bare kommet utendørs, det virker som at butikkhyllene også fylles opp av nye og interessant vegetar- og veganprodukter. Og har «vegansk» også nådd boligmarkedet?

Tekst : Julie Hvidsten, redaktør VEGAN/NORGE

Tekst: Julie Hvidsten, redaktør VEGAN/NORGE

 
IMG_5459.JPG

Våren har offisielt sett meldt sin ankomst. Endelig! Selv synes jeg det er en fantastisk følelse at soloppgangen har startet når vekkerklokken ringer om morgenen. Jeg er ikke lengre så morgentrøtt som i vinter, og muligheten for å ta seg en joggetur i dagslys etter arbeidstid er gull verdt! Smoothiebowl til frokost er dessuten kommet tilbake i morgenrutinen, og jeg elsker det.

Les også: Slik lykkes du med smoothiebowl

Det bugner av produktnyheter i butikkhyllene

Det føles litt som om våren har kommet hos dagligvareforretningene også. Nyheter fra den ene og den andre leverandøren dukker opp, og bare de siste par ukene har det bugnet av alt fra plantebaserte middagsretter til snacks, sjokolade og is. Meny melder om at vegan- og vegetarkategorien var den som vokste desidert mest i 2020 – opp mot nærmere 40% – og da er det ikke rart at flere og flere produkter får hylleplass. Det er takket være deg som kjøper produktene som blir tilgjengelig!

I slutten av februar lanserte Meny en rekke grønne nyheter. Veggie bacon fra Tulip og hermetisk jackfruit som er en fin erstatning for pulled pork er bare noen eksempler, sammen med nyheter fra Naturli’, Liv Laga, Toro og Santa Maria.

Salget av vegansk is er også i sterk vekst i følge Meny. Ben&Jerry har for eksempel kommet med sin fjerde smak i den veganske isfamilien, og jeg gleder meg til å dele resultatene fra smakstesten vi har gjort senere i mars. Ellers har jeg testet den deilige FlowFood-burgeren som nå er lansert i COOP-butikker rundt i hele Norge. Enn så lenge har jeg til gode å prøve Go’Vegan sin sjokoladeplate, og det på tross av at jeg er en skikkelig «chocoholic». Noen som kan anbefale den?

Et vegansk boligkompleks?

Det er ikke bare på matvarefronten at veganske nyheter dukker opp. Til og med boligmarkedet har satset på et vegansk bokonsept.

Foto : Aesthetica Studio

Foto: Aesthetica Studio

Det som visstnok skal være verdens første veganske boligkompleks er nå under utvikling like utenfor Oslo. Det grønne nabofellesskapet «Snekkergrenda» skal etter planen stå klart innen 2024, og ligger like ved Tomter stasjon som med den nye Follobanen bare skal ta 26-28 minutter inn til Oslo. Beboerne i de funikspregede husene får tilgang på et felleshus med kjøkken, rom for å gjøre lekser, kontorplasser og gjesterom, for ikke å glemme grøntarealer som er ment for dyrking og lek.

«Byggingen av bofellesskapet vil baseres på veganske prinsipper, som betyr at det ikke vil brukes materialer av animalsk opprinnelse. Hovedregelen i det ferdige bofellesskapet vil være at fellesarealene ute og inne defineres som veganske, det vil si at mat som tilberedes og spises her skal være plantebasert,» melder de på Grønt Bofellesskap.

Dyrking

Apropos dyrking. Jeg sådde for første gang tulipanløker i blomsterbedet i fjor høst, og er så spent på å se når de spirer. Kan ikke akkurat skryte på meg å ha grønne fingrene, men denne sesongen skal vi plante hekk og jeg har lyst til å prøve meg på en aldri så liten urtehage. Gressløk har vi, men basilikum, koriander og persille fra egen hage står også høyt på ønskelisten. Vi får se hvordan det går!

Ønsker alle lesere en fin start på våren og en riktig fin påske. Den er jo like rundt hjørnet den også

Alt godt,
Julie Hvidsten
Redaktør VEGAN/NORGE