Dette ønsker de grønne profilene seg til jul

Vi tok en prat med flere av de største grønne profilene i Norge om julens beste øyeblikk, gaveønsker og gavetips!

 

Er du på jakt etter gave til kjæresten, men vet ikke helt hva du skal legge under juletreet i år? Kanskje er det gave til mamma, gave til henne eller gave til han du trenger ideer til? Eller den vanskeligste hvert år – pappa – trenger du kanskje gavetips til far?

Vi tok en prat med en rekke inspirererende grønne profiler, og spurte dem hva de liker best med julen, hva de ønsker seg til jul i år og om deres beste gavetips. En hel haug av gode gavetips kom – som dessuten er bærekraftige og passer til alle, veganer eller ei.


Gunhild A. Stordalen

LEGE, MILJØFORKJEMPER OG GRUNNLEGGER AV EAT FOUNDATION

Hva liker du best med julen?

Tradisjonene og tid med familien på Muggerud. Og lange skiturer med Rammstein.

Hva ønsker du deg til jul i år?

En lang pc-fri juleferie.

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Enten det er til en hard core veganer eller en som trenger litt inspirasjon til å putte mer planter på tallerkenen, er Hanne Lene Dahlgren´s «Skikkelig digg kokebok 2» gull.


Celine Aagard

KREATIV LEDER OG GRÜNDER AV KLESMERKET ENVELOPE1976

Hva liker du best med julen?

Det må være førjulstiden med lys i hus, og fyr på peisen. Ikke det at det organiseres så mye her i huset, men jeg føler førjulstiden bringer mange gode barndomsminner som er fine å videreformidle med egen familie. Vi tar ikke juletre inn i hus, men går for naturlig juletre der det hører hjemme- ute i naturen, og julestemningen kommer når furuen utenfor hytta får snø på seg – da er det jul…

Hva ønsker du deg til jul i år?

Snø og god stemning der familie er samlet. Det høres sikkert klisjefylt ut, men jeg føler tiden er forbi der man ønsker seg masse. Ellers ønsker jeg meg praktiske ting som ny seng, pute og madrass, nye hjemmelagde ullsokker, en håndheklet cardigan fra eget merke, og litt roligere dager enn ellers.

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Jeg liker å gi gaver jeg selv har testet og dette gavetipset gjelder enten man er veganer eller ei.

Noe jeg selv bruker mye er en enkel liten isbitmaskin. Den tar ikke stor plass, og gjør det supert å servere isvann, grønnsaksjuice med is i og annen snadder. Eller for dem som vil lage iskaffe hjemme.

Ellers er en fin liten gave en spirelli spaghetti slicerkutter som du kutter squashen med. Det står faktisk på egen ønskeliste også.

For å gjøre noe mer ut av gaven kan du gi bort en lunsj eller helaften med middag der dere kan spise god vegansk mat, i Oslo. Hva med lunsj på Kumi i Oslobukta med påfølgende besøk på Munch-museet…


Hanne-Lene Dahlgren

VEGETARENTUSIAST, FORLEGGER & KOKEBOKFORFATTER

Hva liker du best med julen?

Roen som senker seg på dagtid er nok min favorittid. Jeg elsker at det er lov med pysj hele dagen.

Hva ønsker du deg til jul i år?

Kun at familien er friske og at vi får feiret med mine besteforeldre. Jeg har nok ting her i livet og trenger egentlig bare tid til å få brukt alt.

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Jeg synes restaurantopplevelser er den beste gaven! Det er så mange kule restauranter i Norge nå, og de trenger besøk. Så om jeg hadde fått en dato jeg skulle være med på middag på et sted i Oslo med en venn, så hadde jeg blitt superglad.


Martin Skadal

GRÜNDER AV WORLD SAVING HUSTLE & ALTRUISM FOR YOUTH

Hva liker du best med julen?

Jeg er kanskje ikke den største fan av julen generelt sett, men det jeg liker best er tiden for refleksjon over året som har gått. Når familien møtes er det en god blanding av gode og vanskelige følelser som kommer opp, og vi samles for å ta vare på dem som har mulighet å delta i år. Julebord er også en favoritt, hvor de jeg jobber med og er frivillig med kommer sammen.

Kort sagt er samhold det jeg liker best med julen, og viktigheten av å være der for hverandre, spesielt de som er ensomme eller har mistet noen og hvor julen er en heftig påminnelse for det.

Hva ønsker du deg til jul i år?

Som alltid, så pleier jeg å si at jeg ikke ønsker meg noe haha. Jeg pleier også si at det jeg ønsker meg er at de rundt meg har det bra, noe som jeg egentlig ikke helt vet hvordan blir mottatt utenom min lillesøster som sier jeg er kjedelig og vil shoppe noe gøy til meg. Jeg har det jeg trenger, men om jeg får noe, så ønsker jeg at det enten er en opplevelse eller et produkt hvor man kan se de har tenkt på at produktet skal være så etisk og miljøvennlig som mulig samt vegansk.

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Gavekort på en vegansk cafe/restaurant, vegansk butikk eller en tur retur til Dale Store Gård på en av deres dugnadshelger (de er ikke en åpen besøksgård, men åpner av og til for dugnader). Noen andre tips kan være en vegansk care-package med masse digg vegansk mat, det kan være en hyggelig middag hjemme sammen hvor du lager den veganske maten eller det kan være en av de mange utrolig gode veganske kokebøkene!


Miriam fra @mealsbymiri

Hva liker du best med julen?

Jeg er en stor fan av alt som har med jul å gjøre, så er det lov å svare at jeg liker ALT best med julen? Julepynt, julebakst, julefilmer, julemusikk.. you know it! Men mest av alt digger jeg å gi bort julegaver så det er kanskje høydepunktet for meg.

Hva ønsker du deg til jul i år?

Jeg holder på å pusse opp en leilighet som jeg skal flytte inn i til jul, så det må nok bli en del interiør som står på ønskelista i år! Og litt diverse kjøkkenutstyr, stekepanner, bakeformer og slike ting.

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Mitt beste julegavetips til en veganer er vel bare å kjøpe noe du tror de liker, så lenge det er fritt for animalske produkter. En god bok, en tur på kino, en digg pysjamas eller en god badebombe fra Lush for eksempel funker like godt til veganere som ikke-veganere! Er det noen som nettopp har blitt veganer er jo også en vegansk kokebok midt i blinken, og litt plantebasert sjokolade slår jo aldri feil tenker jeg.


Minn & Gard @Veganergutta

Hva liker dere best med julen?

Det beste vi liker med julen er nok selve atmosfæren, og det å samle familie og venner. Vi liker å bruke fridagene på å gå lange turer, stå på ski og å verdsette innetiden med mat, musikk og mennesker.

Hva ønsker dere dere til jul i år?

Vi har nå vært sammen i snart 3 år, og vi har aldri eid noen vinglass. Dette er nok fordi vi sjeldent drikker, og når vi først gjør får vannglasset kjørt seg. Noen solide vinglass står høyt på listen til vi får gjester, og en stor støpejernsgryte. 

Deres beste julegavetips til en veganer?

Kjøp en solid vegansk kokebok med oppskrifter som appellerer til deg eller din venn/familie/kjæreste. Eller book et bord på en restaurant og spis digg vegansk mat. F. eks. Ching Ching eller Cultivate Food.


Jenny fra @Eatmoreplants

Hva liker du best med julen?

Det jeg liker best med julens er helt klart tradisjonene som bringer meg tilbake til barndommen. Men mest av alt at familie fra fjernt og nært samles. Det er noe helt eget med julen!

Hva ønsker du deg til jul i år?

Jeg føler jeg har alt jeg trenger, og kan egentlig ikke komme på noe jeg ønsker meg. Hvis jeg skal ønske meg noe må det være flere opplevelser, reiser og stunder med mine nærmeste.

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Kom over et flott konsept hvor man kunne kjøpe planting av trær til noen man var glad i, Treedom. Du vil til gjengjeld få bilde av treet og informasjon om hvor det var plantet.


Hva liker du best med julen?

Det beste med julen er stemning og lukten av de deilige krydderne man bruker i matlaging og baking.

Hva ønsker du deg til jul i år?

I år ønsker jeg meg salt- og pepperkvern fra Bitz, som er et merke jeg samler på. Og helt nydelige crystal coasters fra Ariviera.

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Lush har mange deilige veganske juleprodukter til huden. Eller Diggbox som nå selger veganske seigmenn (tasty mates). Og de beste sjokoladene, LoveRaw wafer bars og Galaxy caramel and sea salt chocolate.


Anne Marthe Widvey

Hva liker du best med julen?

Det jeg liker best med julen er alle lysene i den mørke tiden. Fyr i peisen, julegrøt og levende lys. Elsker også å gi gaver og hjelpe andre litt ekstra.

Hva ønsker du deg til jul i år?

Godt spørsmål! jeg har ingen ønsker i år, tror jeg. Kanskje klisje, men det viktigste for meg er at andre har det bra.

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Mitt beste julegavetips er en Rains pufferjacket! Den er dunfri og varmer masse. I tillegg er den jo vanntett.


Celina Karine

Foto: Alessio Attanasio

Hva liker du best med julen?

Jeg elsker roen og stemningen; musikken, pynten, maten og ekstra hyggelige kvelder med venner og familie. Jeg har ingen tradisjoner eller forventninger til jula, enn kosen man lager selv.

Hva ønsker du deg til jul i år?

Vi er midt i renovering av nytt hjem nå og ønsker meg egentlig bare at vi kan flytte inn tidsnok til å feire jul der – men gavekort hos interiørbutikker kommer godt med, og massasje hos Squeeze hadde vært skikkelig luksus!

Ditt beste julegavetips til en veganer?

jekk ut Treedom.net (en side hvor du kan plante trær), støtt små bedrifter (Studiosans.no er en super nettbutikk med fokus på bærekraft og plantebaserte produkter) og så er det jo alltid ekstra koselig å gi opplevelser, fotoalbum, kalendere eller hjemmelagde gaver. Synes det hadde vært stas om boken min MATGLEDEN lå under noen juletrær i år også?


Anette & Susanne Bastviken

SØSTRENE BAK @RADICALBROCCOLI

Hva liker dere best med julen?

Anette: For meg er det aller beste med julen når roen senker seg og man får tid til å reflektere på året som har vært og alle de fine menneskene jeg er så heldig å få ha i livet mitt.

Susanne: Jeg elsker å endelig få samlet familien og å tilbringe tid sammen! Jeg synes også det er en fin tid å se litt ekstra rundt seg om det er noen som trenger en ekstra hånd.

Hva ønsker dere dere til jul i år?

Begge: I år ønsker vi å se enda flere av våre nære og kjære ta seg tid til å ta vare på seg selv, og ikke bli slukt inn i julestresset. Vi ønsker oss også en skikkelig koselig jul i Radical Broccoli shop, hvor vi jobber hardt for å tilby de beste produktene samtidig som at vi kan plante trær eller plukke plast for kjøpene. Vi har også funnet gjenbruks-gavepapir som vi gleder oss til å pakke inn med!

Ditt beste julegavetips til en veganer?

Definitivt bøker! Det er lite som er så inspirerende som en livsstil eller kokebok for å få ny inspirasjon på kjøkkenet! Et annet hyggelig tips er jo å en matopplevelse også.