Alt om Fermentering

 

Fermentation Addict

Karoline Brochmann, jenta bak @fermentationaddict, er VEGAN/NORGEs fermenteringsekspert. Hun tok deler av ernæringsutdannelsen i Australia, og har en bachelor i Samfunnsernæring og master i Matinnovasjon og Helse i København. Studiene, samt ønsket om bedre helse vekket interessen for fermentering, som de seneste årene har blitt en stor hobby for henne.

Instagram
 
 

Hva er fermentering?

Fermentering er en samlebetegnelse for flere gjæringsprosesser av mat og drikke; alkoholgjæring, eddiksyregjæring og melkesyregjæring. Hos VEGAN/NORGE er fokuset på melkesyregjæring, som er en prosess der karbohydrater i mat eller drikke blir omdannet til blant annet melkesyrebakterier.

Hvilke fordeler har fermentering?

Fermentering er en prosess brukt i lang tid for å sikre lang holdbarhet på maten. Ved hjelp av melkesyrebakteriene skjer en naturlig syrning, og maten blir dermed konservert.

I tillegg utvikler melkesyrebakterier aromastoffer, enzymer og flere andre komponenter som kan forbedre smak, tekstur og næringsinnholdet i maten.

Hvorfor er fermentert mat bra for oss?

Fermentert mat og drikke er kjent for å være bra for tarmen og helsen. Melkesyrebakteriene kan blant annet opprettholde balansen i mage og tarm. En annen viktig fordel ved melkesyregjæret mat er det gode næringsinnholdet som blir lettere for kroppen å ta opp.

Kom i gang med fermentering

Enkle tips til deg som vil begynne med fermentering. Hva trenger man av utstyr? Ingredienser som er gode å ha? Hvordan oppbevare fermentert mat? Typiske utfordringer og hvordan løse disse?


Oppskrifter