Cheesy grønnsaksform med hvitløk og rosmarin

Cheesy grønnsaker med crunchy topping? Ja takk! Perfekt komfortmat når vinter-kulda setter inn.

 

Henriette Brun startet @theplantmakery i 2019, et plantebasert håndverksbakeri som ukentlig leverer salater, wraps og bakevarer til kafeér rundt i Oslo og omegn. Nå har hun startet en spalte hos oss!

Oppskriften på cheesy grønnsaksform er hentet fra e-boken «Grønn matlykke» utgitt av The Plant Makery. E-boken inneholder over 50 fristende oppskrifter på plantebaserte retter til frokost, lunsj, middag og dessert. Du får kjøpt den her.

En av mine favorittretter fra barndommen var ovnsbakte grønnsaker i fløtesaus med masse ost på toppen. Dette er min plantebaserte etterlikning av denne retten som smaker minst like godt, om ikke enda bedre!
— Henriette Brun @theplantmakery

Oppskrift på plantebasert cheesy grønnsaksform

? Nok til 2 personer

Ingredienser

½ stk blomkål
½ stk brokkoli
½ stk purreløk
2 grener grønnkål
½ porsjon plantebasert «parmesan», se oppskrift under

Til ostesausen

150 g cashewnøtter
50 g næringsgjær
20 g tapioka mel
1 terning grønnsaksbuljong
2 fedd hvitløk
350 g vann
2 ss sitronsaft
2 ts salt
1 stk løk
2 kvister rosmarin
2 ss olivenolje
2 dl hvitvin

Til plantebasert “parmesan” 

150 g mandler, uten skall for hvit farge
30 g næringsgjær 
1 ts
løkpulver
1 ts hvitløkspulver
1/2 ts salt

Fremgangsmåte

1. Forvarm ovnen til 200  grader. Del brokkoli, blomkål og purre opp i passe store biter. Grovhakk grønnkålen.

2. Lag ostesausen.  Løs opp buljongterningen i 2 ss varmt vann.  Bland cashewnøtter,  næringsgjær,  tapioka mel,  grønnsaksbuljong,  hvitløksfedd, vann,  sitronsaft og salt i en sterk blender.  Kjør blandingen til en helt jevn saus,  og sett til side.  Finhakk løk og rosmarin.  Varm opp olivenolje i en kasserolle og fres løken på høy  varme til den har blitt blank.  Tilsett rosmarin og rør godt rundt.  Tilsett så hvitvin og la det koke ned til halv mengde.  Skru ned varmen på platen,  og tilsett ostesausen.  Rør kontinuerlig rundt til du ser at sausen tykner.  Skulle sausen klumpe seg fortsetter du å røre helt til sausen er blitt klumpfri.  Tilsett så grønnsakene og rør rundt til grønnsakene er dekket av ostesaus. Ha grønnsaksblandingen over i en ildfast form.

3. Lag den plantebaserte “parmesan” osten ved å blande alle ingrediensene sammen i en foodprosessor.  Kjør på høy  hastighet til du oppnår en pulverisert konsistens som ligner på raspet parmesan. Denne kan oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet i opptil to uker.

4. Formen skal stekes midt I ovnen i 40  minutter.  Halvveis i steketiden strør du over “parmesan” osten og steker videre de resterende minuttene.

Lite slår det å krype under et teppe med en god tallerken glovarme ostebakte grønnsaker og noe godt i glasset!
— Henriette Brun @theplantmakery