Cheesy grønnsaksform med hvitløk og rosmarin
Cheesy grønnsaker med crunchy topping? Ja takk! Perfekt komfortmat når vinter-kulda setter inn.
Henriette Brun startet @theplantmakery i 2019, et plantebasert håndverksbakeri som ukentlig leverer salater, wraps og bakevarer til kafeér rundt i Oslo og omegn. Nå har hun startet en spalte hos oss!
Oppskriften på cheesy grønnsaksform er hentet fra e-boken «Grønn matlykke» utgitt av The Plant Makery. E-boken inneholder over 50 fristende oppskrifter på plantebaserte retter til frokost, lunsj, middag og dessert. Du får kjøpt den her.
Oppskrift på plantebasert cheesy grønnsaksform
? Nok til 2 personer
Ingredienser
½ stk blomkål
½ stk brokkoli
½ stk purreløk
2 grener grønnkål
½ porsjon plantebasert «parmesan», se oppskrift under
Til ostesausen
150 g cashewnøtter
50 g næringsgjær
20 g tapioka mel
1 terning grønnsaksbuljong
2 fedd hvitløk
350 g vann
2 ss sitronsaft
2 ts salt
1 stk løk
2 kvister rosmarin
2 ss olivenolje
2 dl hvitvin
Til plantebasert “parmesan”
150 g mandler, uten skall for hvit farge
30 g næringsgjær
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver
1/2 ts salt
Fremgangsmåte
1. Forvarm ovnen til 200 grader. Del brokkoli, blomkål og purre opp i passe store biter. Grovhakk grønnkålen.
2. Lag ostesausen. Løs opp buljongterningen i 2 ss varmt vann. Bland cashewnøtter, næringsgjær, tapioka mel, grønnsaksbuljong, hvitløksfedd, vann, sitronsaft og salt i en sterk blender. Kjør blandingen til en helt jevn saus, og sett til side. Finhakk løk og rosmarin. Varm opp olivenolje i en kasserolle og fres løken på høy varme til den har blitt blank. Tilsett rosmarin og rør godt rundt. Tilsett så hvitvin og la det koke ned til halv mengde. Skru ned varmen på platen, og tilsett ostesausen. Rør kontinuerlig rundt til du ser at sausen tykner. Skulle sausen klumpe seg fortsetter du å røre helt til sausen er blitt klumpfri. Tilsett så grønnsakene og rør rundt til grønnsakene er dekket av ostesaus. Ha grønnsaksblandingen over i en ildfast form.
3. Lag den plantebaserte “parmesan” osten ved å blande alle ingrediensene sammen i en foodprosessor. Kjør på høy hastighet til du oppnår en pulverisert konsistens som ligner på raspet parmesan. Denne kan oppbevares i en lufttett boks i kjøleskapet i opptil to uker.
4. Formen skal stekes midt I ovnen i 40 minutter. Halvveis i steketiden strør du over “parmesan” osten og steker videre de resterende minuttene.